1916-1994 

Ook al bestaat de SDD nog niet zo lang de geschiedenis gaat heel ver terug. Op 23 april 1916 verschenen de CJMV-padvindersband, de Archipelband, de WIK-band en de band van de Jonge Verkenners in het Haagse Straatbeeld. Hiermee begon een lange historie van wapenfeiten: optredens voor het Koninklijk Huis, Taptoe Breda, Wereld Muziek Concours te Kerkrade en Verschillende Jamborees (1937,1947,1951, 1994 en 1995). De Band was alleen voor jonges toegankelijk. Voor meiden was er de "Haagse Padvindsters Band"( HPB) In 1948 leidde de samenwerking tussen de vier Korpsen tot een nieuwe naam, "De Haagsche Districtsband NPV" er werd toen opgetreden als jachthoornkorps.  In oktober 1967 besloot men met de jeugdleden een eigen band te vormen, de Jeugddrumband Scouting Den Haag( JDB) was hiermee een feit.  Eind 1982 werden de jachthoorns ingeruild voor Chromatische instrumenten en mochten. In dit jaar mochten er ook dames toetreden tot het korps. De naam werd veranderd in "Drum & Brass Corps Scouting Den Haag" (DBC). Onder de naam DBC werd op Concoursen om de hoogste eer gestreden met de scoutingbands uit Arnhem en Maastricht. Eind 1992 besloten zij om als lopend korps te stoppen omdat ze daarin alles bereikt hadden ze zijn door gegaan als zittend orkest onder de naam "Randstad Brass Adventure" ( RBA), dit was zeker geen slechte keus omdat ze hierin weer om de hoogste eer strijden. Doordat ze zijn gaan zitten verviel de mogelijkheid voor de leden van de JDB om door te stromen. Daarom is er bij oud leden het idee gekomen om weer een lopend Korps te formeren. Dit idee werd na de Europese Jamboree in Nederland waar de JDB samen met wat anderen Scoutingbands een band gevormd hadden uitgewerkt.  In 1994 is er samen met Rudie van de Zwan, Mijndert Rijks en Rob van Staalduinen in het Ministerie van Financiën gefilosofeerd hoe dit moest worden opgezet. De instrumenten werden uiteindelijk bij elkaar gebedeld, een onderkomen werd gezocht en velen oud JDB leden werden aangeschreven.

1995-1998

Op 1 oktober 1995 was het dan zover onder leiding van Leonie en Gerrit van Leeuwenstijn als instructie-team (ze gaven ook les bij de JDB) Met Ineke Hess en Rob van Staalduinen als Bandbegeleiding ging de band met acht leden van start. Hiermee kan je natuurlijk niet als drumband op straat en dus werd er besloten om eerst als dweilband op te treden. De Scouting Drumband Den Haag werd hiermee een feit. Binnen een maand was al het eerste optreden en wel bij de scouting zwemwedstrijden van het Gewest Den Haag. Daarna volgden vele optredens, ook al was het soms muzikaal niet helemaal vlekkeloos.
In 1996 hadden we ons eerste concert, nog wel als dweilband maar wel met veel vooruitgang. Dit concert was ter gelegenheid van 80 jaar Haagse Scoutingbands. En er werd ook voor het eerst meegedaan op 1 juni aan het Scouting Band Concours in Enschede. Er werd samen met de Scoutingband uit Friesland een band gevormd omdat zij ook in oprichting waren. In 1997 was het dan wel zover de SDD deed mee aan het concours in Spijkenisse op 7 juni en kregen een beoordeling maar geen prijs. Er werd buiten mededingen meegedaan omdat we een tamboer miste en te weinig leden hadden om aan de eisen te voldoen. De band werd in de derde divisie ingedeeld en daar waren we best tevreden mee. Aan het einde van het jaar (al vanaf dat de band bestaat) hebben we een kerstoptreden in Loosduinen waar we in een stal kerstliederen moeten spelen, als afsluiting van het jaar gaan we ieder jaar uit eten met de hele band en de kosten worden dan door de band voor een gedeelte bekostigd, dit is altijd een gezellig uitje om het jaar af te sluiten.
In 1998 hadden we genoeg leden bij elkaar omdat er toen veel leden van de jeugd mee kwamen oefenen. We kregen een nieuwe tamboer-maître die in snel tempo opgeleid moest worden, omdat de oude was weg gegaan. We gingen samen met de JDB op 21 februari naar Almere - haven met de bus voor een optreden tijdens de Baden Powell looptocht. Op 5 april deden we mee aan de duinenmars waar we een optreden verzorgdde . In dit jaar deden we voor het eerst mee aan de audities in Den Haag voor onze subsidie. Dit was op 16 mei en ging niet helemaal zoals we gehoopt hadden, de jury beoordeelde ons meer op wat wij niet hadden dan wat we wel hadden, daardoor werden we laatste. We speelden daar Castagnetta als opmars, Drumbo en Marchingband als concours stukken en Santiago voor de afmars. Met Pinksteren gingen we weer hard er tegen aan om voor het concours een beter resultaat neer te zetten, dit sloten wij af met een heerlijke barbecue om het geluk in te drinken en eten. Het concours op 6 juni 1998 te Middelburg liep een heel stuk beter dan de auditie. Onder leiding van tamboer-maître Marcia Lock haalden we daar een tweede prijs weg in de derde divisie en het leukste was wel dat we ook de hoogste waren van de hele derde divisie dus dat was dubbel feest, dit alles deden we met de zelfde werken als op de auditie. De optredens stroomden binnen. We gingen zelfs op 20 september 1998 voor de eerste keer met de band naar Frankrijk in Orchies waar we samen met de majorettes ," The Maranto's" een soort optocht moesten lopen en daarna moesten presenteren aan een hoog publiek. Dit kan je dan vele optredens opleveren zowel in binnen als buiten het terrein als je eenmaal gevraagd ben weten ze je te vinden, dit was natuurlijk hartstikke leuk omdat we in ons korte bestaan al meer bereikt hadden dan sommige andere Korpsen.   Soms hadden we nu elke week wel een optreden en dat was toch wel wennen. Voor de sinterklaas hadden we een optreden in het winkelcentrum de Bogaard in Rijswijk waar we als zwarte pieten band optraden.

1999

In 1999 gingen we weer hard er tegen aan. Op 30 april hebben we s'avonds inVlaardingen een lampionnen optocht gehad , Scoutingbands uit Zetten en natuurlijk waren hier ook. We mochten voor het optreden gratis naar de kermis. We waren uiteindelijk erg laat thuis maar het was wel erg leuk. Dit jaar viel de auditie weer tegen, maar het concours was ook minder dan we gehoopt hadden (wij hadden een 1e prijs verwacht ). Wel haalde onze tamboer-maître Marcia Lock, De Tamboer-maître prijs voor onder de 18 jaar en waren we dus hartstikke blij daarmee. Ze scoorde daar rond de 8 en dat is ook positief voor een Korps omdat een Tamboer-maître het voorbeeld is. Er werd ook met meerdere Korpsen tegelijk gespeeld we hadden daar afzonderlijk nummers voor ingestudeerd, deze contacten zijn gelegd tijdens de Wereld Jamboree in Nederland. We hebben samen met Spijkenisse, Zetten, Boskoop, Vlaardingen en de JDB de "Can Can" en "Land van Maas en Waal" gespeeld, dit was weer een ziens en luister waardigheid op zich. En weer gingen we op weg naar Frankrijk maar nu op 27 juni en hadden weer de grootste lol in de lange bus reis. Zelfs nog een disco gebouwd op de terugreis, omdat dit keer de groep majorettes niet zo gezellig waren. In september zijn we met zijn allen op weekend gegaan naar de Scout-In waar wij als drumband opgetreden hebben en de raarste Manier van verplaatsen hadden boven op een open vrachtwagen zaten wij te spelen als dweilband.

2000

In 2000 gingen we met frisse moed van start. De Tamboer-maître werd naar een speciale cursus gestuurd samen met de Tamboer-maître van de JDB. Maar de problemen stapelde zich vlak voor de audities op, beheersten we de muziek goed maar er gingen een aantal leden verhuizen vanwege hun werk naar het Oosten van het land dus hadden we een aantal leden minder, hierdoor waren we niet in staat om mee te Kunnen doen aan concours en auditie. De JDB presteerde zeer goed en gooide hoge ogen op concours en auditie. Omdat het landelijk band concours zijn 50-ste concours organiseerde was er een Gezamenlijk nummer voor alle korpsen. Hier Konden we dus als band aan mee doen omdat iedereen inschoof bij elkaar. In september zijn we weer hard van start gegaan ook al waren er in de vakantie wat vervelende dingen gebeurd, we hadden besloten om er met zijn alle voor te gaan. We zijn begonnen met de homepage op het net te zetten en er is begonnen met het bedenken hoe we aan leden kunnen komen. Samen met de JDB hebben we enkele optredens gedaan, ook omdat zij in de zwaar koper secties te weinig mensen hadden. Het kerst optreden is weer gehouden en we zijn weer gezellig uit eten geweest dit keer (in plaats van de Griek) bij de Chinees. Vanaf september hebben we ook een nieuw onderkomen omdat we niet meer in de Nutsschool mochten blijven, in het begin begonnen we wel met wat problemen omdat de buurt waar we zitten erg nieuwsgierig was wat we deden en de jeugd begon er een beetje te vervelen en daardoor konden we al op de tweede oefenavond de politie bellen in verband met het ingooien van een autoruit van de adviseur. Gelukkig kwam alles  goed omdat de politie goed survalieerdde.

2001

In 2001 zijn we begonnen met het opnieuw samenstellen van ons repertoire, en wordt er hard geoefend. We willen het liefste meteen veel leden maar op de JDB leden kunnen we niet wachten omdat daar de gemiddelde leeftijd rond de negen ligt op dit moment. Er word gezocht en bedacht maar echt opschieten doet het niet. We willen minimaal 20 leden hebben om weer op straat te spelen Maar dat betekent dat we er nog zo'n 10 leden bij moeten hebben. We zijn na de jaarvergadering gaan brainstormen hoe we meer leden konden werven. We zijn toen op het idee gekomen om een workshop met aansluitende barbecue te organiseren. Hier bleek echter in de regio geen interesse voor. Na de zomervakantie is er zonder adviseur verder geoefend, het repertoire werd het meer serieuzer dweilbandrepetoire. We hadden in elke geval veel lol ook al zaten we maar met zijn zessen. Eind november kwamen we in contact met een ander Haags Korps. Hun naam is Jachthoornkorps HTM. Zij hadden ook te weinig leden om op straat te Kunnen en daarom leek het ons wel wat om te kijken of we samen niet een Korps konden vormen. Maar welke muziekvariant kies je dan, gewoon allebei, dan zie je wel wat er makkelijker gaat.

2002

In januari 2002 zijn we dan echt van start gegaan en aangezien zij optredens hadden staan van het SVJ gingen wij proberen of wij ook op natuurtooninstrumenten konden spelen (zonder ventielen dus) in maart 2002 besloten we om naar het LBC te gaan op 1 juni in Zetten omdat we wel weer de gezelligheid wildenmeemaken. We hebben daar Nr's van het SVJ sgespeeld. Wel hebben we nog weinig leden, op dit moment tussen de 13 en 16. Ondanks dat is de gezelligheid aanwezig, gezelligheid en samen spelen is voor ons het belangrijkste. Hoeveel mensen je ook hebt maakt dan niet uit. We zijn op dit moment naarstig op zoek naar een instructeur die ons kan helpen met de jachthoornmuziek maar ook met de Chromatische muziek, omdat onze bedoeling is dat we een Gezamenlijk Korps creëren waarin je jachthoorns hebt en Chromatische instrumenten. We zijn naar het LBC muziekfestival in Duinrell geweest. die jammer genoeg door een hevige storm na halve dag werd afgebroken en iedereen vond het zo leuk dat men hoopte dat het in 2003 een vervolg zou krijgen.

2003

In 2003 hebben we weer meegedaan aan de auditie in Den Haag en hadden we dus weer recht op subsidie. Het was een erg goed optreden en dit deden we in het HTM uniform. In 2003 zijn we ook weer op concours gegaan en wel in Lochem. We deden nu mee in de introductie divisie voor jachthoornkorpsen en werden in de derde divisie ingedeeld. we haalde daar een Gemiddelde van 8,3 en hadden Het hoogste aantal punten van de derde divisie. Tambourmaitre Marcia Lock Werd tweede achter tambourmaitre Claudia de Jong van de Enschedese padviders marsband een verschil van 0,5 punt. Ook gingen we een week later weer naar de jachthoorndag van het SVJ. Dit jaar werd deze in Urk gehouden. Het was een leuke dag en Marcia Lock stond in het midden op alle foto's. Gaaf hoor zo'n groot Korps. Ook gingen we in de vakantie met een deel van de leden naar de Nijmeegse Vierdaagse op de Slotdag. Zeven kilometer mee lopen en spelen aan een stuk door. Dit was heel erg zwaar. Zelfs zwaarder dan het jaar er voor het was nu namelijk nog veel warmer. Na de vakantie besloten we om het Drumfanfare repetoire eens op te gaan pakken. In het begin ging dit best aardig. Alleen Werd de motivatie van sommige leden ineens minder. Dit was erg vervelend. In oktober hebben we met een aantal leden deelgenomen aan een keigave Dag van het LBC. de herhaling van het muziekfestival van 2002. Het was heel erg leerzaam en we hebben daar nieuwe nummers meegekregen en geleerd. We hebben Sinterklaas gevierd en er was een speciaal gedicht door de Sint geschreven, waar alle leden in beschreven werden. We waren in die periode bezig om nummers in te studeren voor het Concours in juni 2004.

2004

In januari 2004 gingen we er weer tegenaan. Maar duidelijk werd dat niet iedereen er zin in had en dat was erg jammer. Eind februari besloot het Stichtingsbestuur  SDD dan ook dat er een einde moest komen aan het Samenwerkings Verband En dat de sdd dan weer zelfstandig door moest gaan. Op 1 maart hebben wij de instrumenten meegnomen en werden deze opgeslagen in het huis van de oma van Jean Paul en Marcia. Er werd besloten te oefenen bij de familie Lock thuis. Er werden twee trompetten gekocht van de blaasbalgen in Leidschendam. Er werd druk folders uitgedeeld om nieuwe leden te krijgen. Er werd druk gezocht naar repetitieruimte.

2005

in dit jaar is er in korte tijd olv Willem Kipp naar het concours in Den Haag toe gewerkt. dit met onder andere een aantal oud leden. juist omdat we zelf het concours organiseerde wilde we ook optreden. De band haaldde hier een mooie tweede prijs en ook de tambourmaitre prijs boven de 18 die ging dit jaar naar Marcia Lock. een kroon op een mooi concours. sinds 2004 oefenen we in het clubhuis van de BePals, het is fijn om daar elke week gebruik te maken van hun ruimtes. in 2005 lijkt  het na het concours toch weer met een aantal leden iets te worden.

2006

In 2006 deden we mee aan Walibi Fundays. leuk meedoen met meerdere Korpsen en een heel weekend veel lol met elkaar. Helaas was het niet haalbaar om mee te doen aan het concours. Wel werden Piet en Marcia op het concours voor het vele scoutingwerk en oa voor de band in het zonnetje gezet. Zij kregen van Scouting Nederland een bronzen waarderingsteken. verder konden we door te weinig leden niet meedoen, als het er wel genoeg waren hadden ze het zonder de Tm marcia moeten doen want die zat onfortuinlijk met het hele been in het gips. (Erg warm concours was dit zeker met een gipse been). We waren van plan om mee te doen aan de Slotdag van de Vierdaagse in Nijmegen samen met de bands die in 2007 naar Engeland zouden gaan (SOT) = scoutbands on tour), helaas ging dit door het warme weer niet door (Vierdaagse Werd afgelast)

2007

In 2007 werd er enthousiast geoefend olv Jan van Alphen om de nummers in te studeren voor de Jamboree. We gingen regelmatig op stap in het hele land waar repetities waren. We waren toen met zo'n 7 enthousiaste leden. Vlak voor de jamboree kwamen er twee jdb leden mee oefenen. Stephan ging ook mee naar Engeland en Rianne ging met Scouting naar de jamboree waar we dus op 1 augustus voor haar konden spelen. We hebben een optreden samen met de JDB in de Lier gehouden wat best wel leuk was omdat het lang geleden was dat we met elkaar optreedde.We hebbenmet SOT ook meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse die bijna (weer) in het water viel. We hebben een hele toffe dag gehad. En toen was het al heel snel de dag dat we naar Engeland vertrokken. daar hebben we een grandioze tijd gehad. hebben daar optredens gedaan in Cambridge, Colchester, Chelmsford en last but not least LONDEN !!!!! een super belevenis. Maar bovenal was het optreden voor zo'n 40 000 scouts op 1 augustus het gaafst!

2008

Dit jaar konden we in het begin  van het jaar weer een aantal nieuwe leden verwelkomen. De band begint weer een beetje te groeien. We deden mee met elkaar aan de Jantje Beton, om de kas te spekken. Verder werd er met elkaar hard geoefend om dit jaar naar het concours te gaan. In eerste instantie was het idee om een aantal mensen te vragen om bij te springen, maar uiteindelijk kozen de leden ervoor om het zelfstandig te proberen. Leendert Jan uit Zetten wilde ons wel helpen als 1 extra tambour. olv Marcia werd er eerst om de week geoefend en uiteindelijk weer elke week. Er werden afspraken met de JDB gemaakt om veel meer optredens gezamelijk te doen> Samen de krachten bundelen. We hebben hulp gevraagd aan Gerrit en Leonie voor onze repetitiedag op 27 april. We hebben ontzettend veel geleerd die dag en waren echt een stap verder. Gelukkig hebben in de laatste weken ons steeds meer bijgeleerd. Op het bandconcours in Brunssum Werd een tweede prijs in de marswedstrijd gehaald. Dit was iets wat we niet hadden verwacht. Na het concours konden we weer een nieuw lid verwelkomen. een moeder van een JDB lid. In september hebben we een optreden gehad in Amsterdam. Op 11 oktober hebben we meegedaan aan het Haags muziekfestival, wat weer erg spannend voor iedereen was.

2009

Een jaar die later erg succesvol bleek: De band heeft dit jaar leuke optredens gehad: een Avondvierdaagse optreden in Pijnacker en 1 in Doorn. ook waren er eindelijk weer wat gemeenteoptredens. Er werd weer opgetreden op de duinenmars in Den Haag. ook hadden we dit jaar weer veel aanloop van nieuwe leden en hebben we zelfs een sousafoon erbij. Op het concours Werd een zeer goed resultaat neergezet. de band wist namelijk een eerste prijs te behalen en was ook de Meeste progressie van alle bands. wel 10,5 punt meer als vorig jaar en daarom kreeg de band de saltzherr Wissel Trofee. we zijn hier erg trots op. Ook werd er door de band deelgenomen aan de Walibi Fundays en het weekend daar was weer zeer geslaagd. We waren dit keer bijna helemaal compleet. ook werd er door een groot deel van de leden meegedaan aan de Nijmeegse Vierdaagse Slotdag. wat voor de derde jaar op rij wel erg nat eindigde. De band is na de vakantie weer hard gaan repeteren voor het Haags Muziek Festival, waar we op 10 oktober met alle 17 leden stonden. het was een redelijk optreden, volgens de instructie kunnen we veel beter. Na het Muziek festival hebben we weer twee nieuwe leden kunnen verwelkomen. De nieuwe nummers voor het concours zijn op de lessenaar gekomen. er werd besloten dat de trompetsectie de nummers uit het hoofd gaat leren en er werd wat geschoven in secties. Groot feit was dat we half Oktober nieuwe instrumenten aan hebben kunnen schaffen en dat was in de bijna 15 jarige geschiedenis van de SDD nog nooit gebeurd. er zijn 3 nieuwe cornetten, 1 nieuwe trompet en 2 nieuwe baritons aangeschaft. verder hebben de overige trompetisten een eigen instrument die ook nog redelijk nieuw zijn en van de zelfde merken waardoor de klank overeen komt. De band heeft op de zwemwedstrijden ( 14-11)gespeeld waar ze voor het eerst met 7 trompetisten/cornetisten stonden. De SDD hoopt dat 2010 een nog succesvoller jaar wordt.